Zona comunei Voinești conține pe lângă biserici și o mare varietate de vestigii arheologice foarte vechi (necropole din epoca bronzului), case vechi (monumente de arhitectură sec. XIX), monumente Cruci de piatră (sec. XVIII), monumente Troițe, muzee, dar și locuri cu mare încărcătură istorică (pârâul lui Buliman, biserica de lemn de la Oncești, etc).
Vom enumera în cele ce urmează o serie de monumente care trebuie văzute:
Biserici
Tot în această zonă găsim o mulțime de biserici vechi, majoritatea sunt renovate în secolul XX, ele funcționează necontenit în ultimele câteva sute de ani, fiind un refugiu extraordinar pentru miile de suflete care le-au trecut pragul și au găsit rând pe rând alinare, bucurie, speranța în viața de zi cu zi.
Cea mai interesantă ramâne pentru mulți vestita Biserică de lemn de la Oncești, construită în 1814 atât de simplă, dar atât de frumoasă în simplitatea ei, o frescă a sufletului românesc de pe aceste meleaguri.
Biserica cu hramul Sf. Arhangheli, Cuvioasa Paraschiva și Buna Vestire - Tabaci Sf. Arh. Mihail şi Gavril, Buna Vestire, Sf. Cuv. Parascheva
Detalii: Construită în jur de 1796
Biserica cu hramul Duminica Tuturor Sfinţílor - Gemenea-Brătulești Duminica Tuturor Sfinţílor, Sf. Filofteia, Sf. Nicolae, Sf. Ioan Botezătoru, Sf. Haralambie
Detalii: Construită în jur de 1868
Biserica cu hramul Duminica Tuturor Sfinţilor - Oncești Duminica Tuturor Sfinţilor, Sf. Ioan
Stil arhitectonic: Lemn
Detalii: Construită în jur de 1814
Biserica de lemn din Onceşti, comuna Voineşti este veche de 200 de ani.
Datează din 1814, poartă hramul "Duminica Tuturor Sfinţilor" şi "Sfântul loan" și prezintă valori documentare şi artistice deosebite datorită construcției sale din lemn. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice din județul Dâmbovița. Drept urmare autorităţile locale au făcut toate demersurile necesare şi au reuşit să obţină finanţare europeană pentru reabilitarea bisericuţei din lemn, proiectul "Reabilitarea, restaurarea şi valorificarea turistică a Bisericii de lemn din Onceşti, modernizarea şi crearea infrastructurii şi utilităţilor conexe", banii fiind din surse europene. Deja s-a început derularea proiectului şi are ca scop modernizarea şi crearea utilităţilor conexe acestui obiectiv, monument istoric de categorie A, în scopul transformării comunei Voineşti, într-un obiectiv turistic. Pentru aceasta autorităţile au prins în proiect si modernizarea drumului comunal, care face legătura monumentului istoric cu drumul național. Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni. Primul obiectiv vizitat a fost Biserica de lemn din Onceşti. Biserica este importantă si prin fragmentele de pictură care încă se mai păstrează, culoarea albastră dovedind folosirea unor vopsele altele decât vopselele normale pentru aceasta perioadă. Albastrul de aici aduce oarecum cu albastrul folosit la bisericile din nordul Moldovei (exemplu biserica Voroneț). Reabilitarea bisericii va duce la creșterea numărului de turiști în timp și în ultimă instanță creșterea veniturilor zonei.
Biserica cu hramul Sf. Împăraţi - Manga Sf. Împ. Constantin şi Elena
Detalii: Construită în jur de 1869
Resfinţirea bisericii parohiale cu hramul Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din comuna Voineşti, sat Manga, jud. Dâmboviţa
Biserica Adventistă - Manga
Biserica cu hramul Înălţarea Domnului - Mânjina Înălţarea Domnului, Sf. Nicolae
Detalii: Construită în jur de 1883-1885
Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului - Voinești Adormirea Maicii Domnului, Sf. Nicolae, Sf. Haralambie
Detalii: Construită în jur de 1857
Biserica cu hramul Sf. Arhangheli - Suduleni Sf. Arh. Mihail şi Gavril
Detalii: Construită în jur de 1877
Biserica cu hramul Sf. Arhangheli - Izvoarele Sf. Arh. Mihail şi Gavril
Detalii: Construită în jur de 1780
Biserica Evanghelică - Gemenea-Brătuleşti
Biserica Evanghelică - Izvoarele
Biserica Evanghelică - Voinești
Înapoi sus
Alte obiective
CASE VECHI
Casa Iosefina Matei - Voinești (sec. XIX)
Casa Stan Oancea - Oncești (sec. XIX)
Casa Sidonia Oprea - Voinești (sec. XIX, anul 1874)
CASE NOI ȘI ALTE CONSTRUCȚII
Spitalul Sătesc (1905)
MONUMENTE
Troița - Manga
Monumentul Eroilor - Voinești
CRUCI DE PIATRĂ
Crucile de piatră (destul de multe) ca și troițele din această zonă au o semnificație aparte în istoria neamului românesc și anume comemorarea unui eveniment important din viața comunității: o bătălie, o lege mai specială, o familie de domnitori cu rădăcini în acel loc sau mai simplu un donator de pe aceste meleaguri etc.
Se observă ca începând de la mijlocul secolului al XVII-lea, numărul crucilor ce aveau drept scop a afirma prezența acestor donatori a fost în continuă creștere. Acest lucru era legat de prestigiul social pe care îl conferea ridicarea unei cruci, prestigiu aproape asemănător ctitoriei de biserici și fântâni. În multe cazuri atât crucile cât și troițele au avut de a lungul timpului și un rol utilitar de orientare, fiind folosite și ca punct de referință pentru orientarea în sat. Motivele cu care au fost ornate aceste cruci și troițe sunt geometrice și mai puțin artistice.
Crucea de piatră - Gemenea-Brătulești (1712)
Crucea de piatră a lui Mihai Viteazu - Voinești (1596)
Cruce de piatră - Izvoarele (1742)
Crucea lui Constantin Brâncoveanu - Manga (1695)
Cruce de piatră - Mânjina, în fața unei case, Gheorghe Nițescu (1742)
Cruce de piatră - Oncești, lângă biserică (1719)
Cruce de piatră - Oncești, pe valea lui Bar (1718)
NECROPOLE
Necropolă - epoca bronzului - Manga, lângă biserică
Necropolă - epoca bronzului timpuriu - Izvoarele, stațiunea pomicolă, malul stâng al Dâmboviței, în grădina stațiunii
Așezare "Cetățuie" - Voinești, cartierul Burlănești, în curtea fermei pomicole, malul stâng al Dâmboviței (sec. II-III, epoca romană)
Asezare "Cetățuie" - Voinești, cartierul Burlănești, în curtea fermei pomicole, malul stâng al Dâmboviței (sec. VIII-X, epoca medievală timpurie)
Cetate de pământ "Cetățuie" - Voinești, cartierul Burlănești, în curtea fermei pomicole, malul stâng al Dâmboviței (sec. VI-VII, epoca migrațiilor)
Trasee enduro
În ultima perioadă au aparut și câteva trasee de enduro, trasee a căror prezență se leagă de sporturi extreme și de condițiile de relief din zonă care sunt excelente pentru practicarea acestui sport. Un alt sport care s-a dezvoltat în ultimul timp este motocrosul și ciclismul montan pe drumuri accidentate. Dealurile și pădurile zonei sunt ideale pentru aceste sporturi și atrag tineri atât din satele comunei cât și din zona urbană (Târgoviște, Câmpulung Muscel, Pitești etc).
Înapoi sus
Trasee turistice
Traseele turistice în zonă pot cuprinde atât biserici cât și monumente, dar și locuri cu o mare încarcatură emoțională (vestigii istorice foarte vechi) chiar dacă acestea nu mai sunt într-o stare foarte bună. Pe lângă acestea nu trebuie uitate și o serie de case foarte vechi, păstrate destul de bine și care ne pot arăta modul de viață al locuitorilor de pe aceste meleaguri.
Exemplu de traseu:
Traseu nr. 1
Biserica cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena - Manga
Biserica cu hramul Înălțarea Domnului - Mânjina
Biserica cu hramul Sfinții Arhangheli - Suduleni
Spitalul Sătesc - Voinești
Casa Iosefina Matei - Voinești<
Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Sf. Nicolae și Sf. Haralambie - Voinești
Monumentul Eroilor - Voinești
Traseu nr. 2
Biserica cu hramul Sf. Arhangheli, Buna Vestire și Cuvioasa Paraschiva - Tabaci
Crucea de piatră a lui Mihai Viteazu - Gemenea-Brătulești
Biserica cu hramul Duminica Tuturor Sfinților - Gemenea-Brătulești
Crucea de Piatră - Gemenea-Brătulești
Biserica din Lemn cu hramul Duminica Tuturor Sfinților - Oncești
Cruce de piatră - Oncești, lângă biserică (1719)
Cruce de piatră - Oncești (1718)
Cruce de piatră - Oncești, pe valea lui Bar (1718)
Traseu nr. 3
Așezarea Cetățuie - Voinești, în curtea Ferma Pomicolă
Necropola - Voinești, în curtea Ferma Pomicola
Necropola - Manga, lânga biserică
Crucea lui Constantin Brâncoveanu - Manga
Biserica cu hramul Sf. Împărați - Manga (1869)
Înapoi sus
Datini și obiceiuri
Sărbătoarea comunei Voinești este 6 decembrie. Ca și în celelalte comune și această sărbătoare este prilej de cântec și dans popular la care participă întreaga obște, dar și invitați din alte județe, cu aceată ocazie formațiile artistice etalându-și atât costumele populare, dar și învățăturile într-ale dansului și jocului popular.
Alte zile importante ale comunei sunt Târgul Anual de Florii, Sfântul Nicolae și Festivalul Mărului.
Târgul Anual de Florii sau Târgul de Paște este o sărbătoare tradițională în această zonă unde gospodarii își etalează realizările culinare în materie de brânzeturi, unde se prezintă gama de răsaduri pentru primăvară și unde se întâlnesc oamenii din satele comunei și schimbă păreri legate de lucrările de primăvară din livezi și grădini astfel ca anul să aducă recoltele dorite tuturor.
Festivalul Mărului la Voinești are loc de regulă în preajma sărbătorii de Mihail și Gavriil, adică în preajma datei de 8 noiembrie.
Cu această ocazie sute de comercianți din zona Voinești își etalează cu mândrie produsele obținute în gospodării: brânzeturi, fructe, legume, miere și produse apicole certificate, palincă și vinuri alese, obiecte de artizanat și nu în ultimul rând, merele specifice ale zonei, începând cu faimosul Frumos de Voinești. Atmosfera va fi întregită de mâncarea tradițională la aceste sărbători, si anume friptură la grătar, mici și pastramă.
Comuna Voineşti, care reprezintă un brand al pomiculturii dâmboviţene şi româneşti, poate constitui un spaţiu rural destinat dezvoltării turismului rural şi agroturismului datorită prezenţei aşezărilor rurale tradiţionale, caselor şi gospodăriilor ţărăneşti, arhitectura tradiţională, arta populară, îndeletnicirile agricole şi manifestari folclorice. De-a lungul anului ca și în celelalte comune se respectă și sărbătorile religioase ale românilor și bineînteles tradițiile acestor sărbători. La toate aceste sărbători și datini sunt prezenți atât tinerii, dar și cei în vârstă și pot participa și turiștii sau oaspeții care trec întâmplător prin satele comunei. Pentru tineri merită subliniată investiția în Liceul Tehnologic de la Voinești care va da un nou imbold pentru ridicarea pregătirii tinerilor în domeniul pomiculturii, cu precădere cultura mărului.