Așezarea geografică a comunelor în imediata vecinătate a Parcului Natural Bucegi (zona dâmbovițeană) a atras mereu vizitatori turiști datorită peisajelor mirifice, a reliefului (păduri întinse de foioase, dealuri line cu multă verdeață, ape curgătoare cu multe meandre), prin monumentele istorice și religioase existente, prin condițiile ideale pentru practicarea de sporturi în aer liber (ciclism, camping, plimbări - vara și schi, săniuș - iarna).
Lipsa poluării industriale în zonă a determinat păstrarea nealterată a florei și faunei, dar și orientarea oamenilor spre îndeletniciri care nu alterează natura. Agroturismul crește de la an la an și atrage în zonă din ce în ce mai mulți turiști.
În ultimii ani foarte mulți locuitori ai zonei urbane au venit și au construit case de vacanțe sau au recurs la renovarea caselor vechi părintești revigorând astfel comunele și satele zonei. De asemenea, de la un an la altul tot mai mulți străini ne vizitează țara și descoperă atât frumusețile naturii de pe aceste meleaguri cât și datinile și obiceiurile populare autohtone.
Patrimoniul arhitectural și cultural al zonei este foarte bogat - peste 40 de monumente de categorie A și B, unele dintre ele datând din epoca bronzului (necropole în comuna Voinești, satele Izvoarele și Manga), dar cele mai multe sunt din evul mediu.
Multe biserici vechi și foarte vechi din secolele XVII și XVIII, dar și monumente și case memoriale cu mare încarcatură istorică.
Nu trebuie să uităm manifestările culturale unice de la nivelul comunelor cum ar fi:
Zilele comunelor: fiecare comună are propia sa sărbătoare anuală la care participă atât locuitorii, dar și turiștii din zona respectivă și care de la an la an devine mai interesantă.
Sărbători anuale sau periodice determinate de obiceiuri vechi sau noi la care participă o mare parte din locuitori și la care sunt invitați toți cei care dintr-un motiv sau altul ajung în aceste părți în zilele respective.
Iată câteva interesante zile din zona comunelor dâmbovițene:
Festivalul mărului - organizat în com. Voinești - sărbătoare anuală - legată de tradițiile pomicole.
Sărbătoarea Dovleacului - Serbare de toamnă în zona Vulcana Pandele.
Sărbătoarea Cașului Afumat
Suflete Comori pentru Sărbători - cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Festivalul Național al Primarilor Artiști din România - festival unic în țară la care participă primari, viceprimari, consilieri locali care pot demonstra cetățenilor pe care-i reprezintă talentul lor artistic, îndemânarea la dans și la cântec.
Etno Junior Fest - manifestare profilată pe muzica Etno adresată copiilor între 6-12 ani.
Concursuri folclorice ocazionale în mai toate comunele care vor să transmită veleitățile de dansatori și cântăreți ale locuitorilor acestor zone.
Festivaluri de muzică și dansuri populare cu participarea ansamblurilor folclorice din aceste localități, dar și invitați din multe alte zone ale României.
"Spațiul rural românesc a păstrat în ciuda vicisitudinilor vieții tradițiile culturale, datinile străbune și mai ales ospitalitatea specifică României, fiind printre puținile din Europa unde se mai păstrează aproape nealterate valențele spirituale, un mediu înconjurător natural sănătos, primitor și tradițiile populare."