Turismul rural și agroturismul determină de fapt o formă nouă de turism prin care turiștii pot participa efectiv la viața comunitară locală pe perioada sejurului.
Motivația acestui tip de turism o reprezintă reîntoarcerea la natură, la viața satului, a turiștilor care provin din mediul urban. Această reîntoarcere la zona rurală reprezintă o formă de odihnă activă, o cură de aer proaspăt, o cură de alimente sănătoase și proaspete din curtea țărănească, dar mai ales o reîntoarcere la plăcerile simple ale traiului de la sat.
Acest tip de turism benefic pentru turiști, dar și pentru localnici pune bazele unor pensiuni agroturistice cu programe specifice la dispoziția vizitatorilor, unele din ele originale (ale zonei), altele importate cu succes din Europa (Franța, Germania, Anglia, Țările Scandinave etc).
Astfel se pot naște gospodăriile care au camere de oaspeți, camping de fermă, gospodării care au fânețe și hambare amenajate, pensiuni agroturistice cu 6-8 camere, case de oaspeți independente de gospodăria de locuit.
După 1989 s-au construit multe pensiuni pe ruta spre cota 1000, la poalele munților, dar și în zona din jurul Târgoviștei, construcțiile având pâna în 8 camere, restautant pentru oaspeți și terenuri de volei, tenis, unele având chiar și piscină, saună și chiar posibilități de călărie. Toate acestea au fost posibile și datorită unor programe de dezvoltare zonală cu finanțări parțiale ale statului român.
Intrarea în Uniunea Europeană a deschis calea mai multor finanțări prin programe specifice ale Uniunii Europene și se poate spune că există premizele unei etape noi în dezvoltarea turismului rural și a agroturismului în această zonă.
În orice caz, calea este deschisă și există destule oportunități pentru toate formele de turism (de recreere și agrement, montan, rural, agroturism, cultural, religios, educațional, ecoturism etc), iar zona aceasta este plină de trasee și atracții turistice de toate felurile.